Как се справя детето ми в училище по математика?

Как мога да го подкрепя, когато изпусне материал или му е трудно да прояви постоянство в ученето? 

Кога да намеря време да му помагам, след като съм на работа?

Как да му обясня материала, като и аз не го помня (разбирам) добре?

 

Трудно е да се балансира между работа и семейството. Всъщност като родители вероятно не искаме изобщо да прекарваме времето след работа в учене, вместо в други занимания заедно.  Изтощително е. Не само за нас, но и за децата ни. А и е необходимо допълнително време да си припомним позабравената материя.

 

В училище учат важни теми и не бива да пропускат уроци и упражнения. Особено по математика. Всеки пропуск спъва ученето. Понякога децата се отказват, губят надежда, че могат да се справят… 

 

Всъщност има инструмент, който може да улесни родителите (а и учителите). Учениците могат да учат без пропуски с него. Ролята на родителя тогава по-скоро би била само да подкрепя детето да продължава, когато не проявява постоянство.

 

Представяме ви Кан Академия – най-голямата безплатна образователна платформа в света. Философията зад платформата е, че всяко дете може да научи всичко. В нея има вградена система за учене до майсторство. 

 

Какво е система за учене до майсторство? Можете да намерите информация и вдъхновение във видеото.

 

Повече за Кан Академия

Вашето дете вече има достъп на български език до висококачествени курсове на световно ниво. Може да учи от всяка точна на света, в удобно за него време и от всяко устройство. В глобалната класна стая на Кан учат над 102 милиона потребители на над 50 езика. 

 

Според изследвания на много места по света се потвърждава, че Кан Академия помага за овладяване на нови умения и повишаване на резултатите в училище. Например, изследователският институт Stanford Research Institute International е провел двугодишно проучване сред 20 общински и частни училища и 70 учители и 2000 ученици. Установяват, че използването на Кан Академия има положителна връзка при постигане на по-добри от прогнозираните резултати на тестове, намаляване на тревожността спрямо математиката и повишава увереността в математическите способности.

 

В следващите месеци ще бъдат достъпни и резултатите от подобно изследване за  България.

 

Какви може да са историите на децата, които учат с Кан Академия (и разбира се, с незаменимата помощ на учителите)?

Нека помечтаем с историята на  Кристиян Георгиев, златен медалист от Международната олимпиада по лингвистика, проведена през 2016 в Майсор, Индия. В олимпиадата участват 173-ма младежи от 30 държави, а задачите са свързани с анализиране на непознати езици и езикови явления, представени чрез математически модели. Година по-късно е приет да учи в MIT, а в момента е докторант към същия университет.  Ето какво споделя той в годината на приемане в университета: 

„С Кан Академия се подготвях по математика. Материалите на платформата са  обяснени достъпно и интуитивно. Кан Академия е допълнение на това, което учим в училище или университета. Тя е увлекателна, така да се каже “page turner”*. И ако някой има интерес, академията може да му помогне. Ако пък някой не е запознат с даден предмет – тя може да го запали по този предмет.“

 

Вашето дете може да научи всичко! Подкрепете го да учи с Кан.

 

На български език са преведени курсовете** по:

Математика

Биология

Химия

Физика

Екология

Здраве и медицина

Астрономия и космология

Информатика – програмиране за начинаещи и напреднали, компютърни науки

Хуманитарни науки и изкустваСветовна история, Музика, Философия

Ресурси за родители – първи стъпки в Кан Академия

 

Предстои публикуването на курсове по Икономика и История на изкуството.

 

Зад превода на български език на Кан Академия стои сдружение “Образование без раници”.

 

*интересна, завлавядаща.

**Част от курсовете са предназначени за ученици и в гимназиален етап.