Автор: Мариела Станчева

Когато говорим за обучението по математика на нашите деца, ние искаме най-доброто за тях и от тях. От позицията на нашия житейски опит ние знаем колко важна е математиката за успеха. Успехът по математика гарантира прием в престижно училище, прием в престижна университетска специалност, стипендии в елитни университети. 

За това има причина. Тя е, че уменията да се решават задачи по математика далеч надхвърлят границите на чистата математика. Най-ценното на което ни учи математиката не е решаването на конкретни задачи, а увереността, че всеки проблем има решение, стига да дефинираш правилно задачата и да следваш правилните стъпки водещи към успех. Задачите с които се сблъскваме като възрастни, често нямат нищо общо със задачите, които изучаваме в училище. Но задачите, които сме решили в училище са ни научили на няколко основни правила, които ни помагат цял живот. 

Правило 1: Дефинирай си задачата. Може би вече си срещал аналогична. Математиката ни учи, че всичко прилича на нещо друго. Възможността да виждаш аналогията между проблеми и техните решения е ценно житейско и бизнес умение.

Правило 2: Внимавай за детайлите. Математиката ни учи да не пропускаме нито един детайл, който може да окаже влияние върху крайното решение. И още по-ценно – математиката ни учи да оценяваме кое е важно за решението, колкото и малко да е то, и кое не е важно, колкото и голямо да е то.

Правило 3: Разложи проблема на по-малки проблеми. Хората казват – слон се яде на хапки. Понякога проблемът стои пред нас като непреодолимо препятствие. Но математиката ни учи, че и най-големия проблем може да бъде разчупен на малки проблемчета. Умението да разбиеш една задача на малки задачи е особено ценно за бизнеса. 

Правило 4: Реши по-малките проблеми един по един. И най-дългия път започва с една крачка. Математиката ни учи, че за да решим по-голям проблем е необходимо да решим много малки проблеми. Решителността да започнеш да си решаваш проблемите един по един е ценно качество.

Правило 5: Не се отказвай, ако в момента не виждаш решение. Продължавай да опитваш. Някои решения изискват време. Математиката ни учи да бъдем търпеливи и да не се отказваме.

Правило 6: Обедини решенията на малките проблеми в едно общо решение. Наглед несвързани заключения могат да създадат истински напредък. Точно това умение прави хората успешни предприемачи.

Правило 7: Математиката те учи да грешиш. И това е може би най-важното нещо на което те учи математиката. Да сгрешиш, да видиш грешката си, да я признаеш и да продължиш напред. Не греши само онзи, който не прави нищо. В математиката казваме, че ако един човек не греши, то той решава прекалено лесни задачи и това е голяма грешка.

Тези умения ни помагат да успяваме в задачите, които възникват ежедневно. И те се възпитават по естествен начин при изучаването на математиката. Математиката не е просто наука за числата, формите, структурите и промените. Тя възпитава в определен начин на мислене по всички въпроси с които ще се сблъскваме в живота. За това я определяме като важна. Защото възпитава важни умения. 

Всеки от нас има своите спомени от обучението по математика. 

За някои тези спомени са основно от олимпиади, школи и кръжоци. Спомени, които създават усещане за интелектуално забавление, успехи и признание. Спомени за срещи с други като нас, от които сме научили много в дългите разговори за една или друга задача.

За други това са спомени за усърден труд, положен в името на добрата професионална реализация. Спомени, които ни връщат във времето на първото ни самостоятелно взето решение да положим извънреден труд, да се лишим от време с приятели, но да успеем в една трудна област. Спомени за първото преодоляно препятствие към желаната професионална реализация.

Има и трета възможност. Това да са спомени свързани с объркване и страх. Спомени на усещане за безсилие. Спомени за търсене на отговори на въпроси за които не се вижда смисъла.

Но винаги трябва да помним едно – това са нашите спомени. Те не се предават по наследство на нашите деца.

Наша грижа като родители е да дадем възможност на децата ни да имат истински вдъхновяващи спомени от изучаването на математиката. Да ги насърчаваме да напредват, да не се плашат от предизвикателствата и да не се отказват пред трудностите. Колкото и усилия и време да е необходимо за това. Защото когато говорим за обучението по математика на нашите деца, ние искаме най-доброто за тях и от тях.

А проектът „Математиката е за всеки“ ще им покаже нещо много важно. Математиката не е лесна. Тя е интересна.