На колко години е Хари Потър?

автор Мариела Станчева

Слушай звуков запис

z

Прочети историята

Линията на времето и числовата права са почти еднакви. Затова всички методи, които използваме, за да работим с числовата права, могат да се използват за работа с линията на времето.

Ако знаем годината, в която едно събитие е приключило, и ако знаем неговата продължителност, то можем да получим годината, в която е започнало, като от годината на неговото приключване, извадим неговата продължителност. Например, ако някой е завършил училище през 2022 година и знаем, че на училище се ходи 12 години, то той е започнал да ходи на училище през 2010 година

2022-12=2010

Ако разгледаме един интервал от време, то неговата продължителност е равна на разликата между неговия край и неговото начало. Ако нещо започва в 2020 година (от новата ера, което се подразбира и обикновено се изпуска, когато говорим за сравнително скорошни събития) и завършва в 2022 година (от новата ера), то неговата продължителност е 2 години.

2022-2020=2

Ако знаем началото на едно събитие и неговата продължителност, то можем да разберем кога е неговият край, като към годината на неговото начало прибавим неговата продължителност. Например, ако за начало на някакво събитие е посочена 500 г.пр.н.е, а неговата продължителност е 200 години, то то е завършило през 300 година пр. н.е.

(-500)+200=(-300)

 

А сега нека се пренесем в магичния свят на Хари Потър.

Първо, разбира се, трябва да потърсим дали някъде в книгите на Дж.К. Роулинг не е казано през коя година е роден Хари Потър. Цялата история започва на единадесетия рожден ден на Хари, когато той получава писмо, че е приет в Училището за магьосници Хогуортс. В цялата първа част няма нищо, което да ни подскаже за коя мъгълска година става дума.

Но по време на втората година на Хари в Хогуортс, Сър Николас де Мимси-Порпингтън по-известен като Почтибезглавия Ник казва, че празнува 500 години от смъртта си, тъй като е починал на 31 октомври през 1492 година. Това се случва във втората книга от поредицата – Хари Потър и стаята на тайните. Почтибезглавия Ник получава прекрасна торта от Хари Потър, а ние вече имаме отправна точка от която да стартираме нашето изследване.

  1. Сър Николас де Мимси-Порпингтън (Почтибезглавия Ник) умира на 31 октомври 1492 година.
  2. 500 години след смъртта му е през … година
  3. В този момент Хари е започнал своята втора година в Хогуортс, значи е започнал своята първа година в Хогуортс през … година
  4. Хари Потър започва да учи в Хогуортс когато е на 11 години. Значи е роден 11 години преди … година, което е през … година.
  5. Днес Хари Потър би бил на … години.

изтегли решението

⇓Изтегли бланка за решение тук ⇓, а ако искаш и самото решение тук⇓.